ⵎⴰⵔⴰⴽⴻⵙ - مراكش

zaterdag 2 september 2023 - ⵎⴰⵔⴰⴽⴻⵙ - مراكش

De Marokkaanse chaos. Als je lang genoeg kijkt, herken je er een orde in.

Ik zit op een plein met uitzicht op een drukke rotonde. De uitlaatgassen vullen mijn longen en ik hoef er niet eens heel diep voor in te ademen. Alles passeert. Paard of ezel met kar, taxi's, busjes, tuktuks, bromfietsen, fietsers, voetgangers, ... Een oudere vrouw die haastig en gericht de laatste boodschappen doet zodat ze thuis kan zijn vooraleer de avond valt, de twee wielen van haar boodschappentrolley eerst. Een jonge dertiger die opgekleed een zwart busje uitstapt om aan haar avond te beginnen, de 10 cm van haar naaldhak eerst.

De rijvakken voor de bestuurders zijn slechts vage suggesties. Elke auto- of bromfietsbestuurder claxonneert minstens drie keer: één keer omdat hij in zijn recht zit, één keer omdat hij dat tegelijkertijd tegenover een ander net niet is, maar dat niet wil toegeven, en één keer voor de zekerheid.

Een typisch Marokkaanse contradictie: complete rust in de chaos. Er is niets meer Thich Nhat Hanh dan de jonge kerels die de rotonde hebben uitgekozen om even bij te kletsen, dan een voetganger die rustig de drukke rotonde doorkruist: het voetpad is hier en nu.

Alles passeert.