Mijn allereerste 'would not recommend'

Mijn eerste boek uit de collectie van De Berberbibliotheek en helaas is het tegengevallen. We bespraken ‘Leven en legende van Agoun'chich’ van Mohammed Khaïr-Eddine tijdens de @awbashbookclub-sessie van mei 2021 en ik denk dat ik vooral iets heb gehad aan ons gesprek eerder dan aan het boek zelf.

Er wordt niet erg diep ingegaan op de personages wat misschien net bewust was (Sarah en Marieke, twee awbashleden, wezen op hoe het misschien meer ging om een collectief verhaal en de omgeving dan om het individuele), maar het zorgde er bij mij voor dat ik niet in het verhaal geraakte en op mijn honger bleef zitten. Sommige culturele elementen waren herkenbaar en soms zaten er voorzichtig antikoloniale zinnen in verweven wat dan wel wat interessanter was.

Het boek was me dan helemaal kwijt bij het gebruik van het n-woord naar het einde toe (op 3 plekken). Het originele werk is in het Frans en ik las de Nederlandse vertaling, maar Marieke gokte dat het originele werk (1984) waarschijnlijk ook gewoon het n-woord bevat. In ieder geval mocht de vertaling (2011) toch in een alternatief, waarschuwing en/of bijgevoegde commentaar voorzien. Veel kan opgelost worden met een voetnoot.

Moehim, would not recommend. Heb ook enkel positieve comments gelezen over de schrijver, maar ik moet dan iets over hem of zijn schrijfstijl niet begrepen hebben om diezelfde geweldigheid te kunnen zien.